Inspraak bij PRO Merchtem
Dat kan natuurlijk alleen als men die Merchtemnaar ook het gevoel geeft dat hij kan deelnemen en serieus genomen wordt. PRO Merchtem heeft zijn PROgramma samengesteld op basis van bevragingen bij de burgers die we voor de verkiezingen van oktober 2018 hebben afgenomen. Zo bepalen de Merchtemnaars alvast onze houding en standpunten.
Op basis van deze bevragingen, zullen wij blijven wegen op het beleid van het huidige bestuur. Enerzijds door af te toetsen of de beslissingen van het bestuur aansluiten bij de échte wil van de bevolking. Anderzijds door op basis van ons programma voorstellen te doen aan het bestuur, acties te voeren en campagnes uit te werken. Wij wéten dat wat we voorstellen gedragen wordt door de meerderheid van de Merchtemnaren, en rekenen er dan ook op dat het bestuur zich hiervoor zal openstellen.
Onze gemeente evolueert voortdurend, dus we stoppen natuurlijk bij de bevragingen die we in 2018 hebben afgenomen. Bij de uitwerking van nieuwe campagnes en voorstellen, zullen wij ook zo vaak mogelijk nieuwe bevragingen doen, om zo steeds te blijven weten wat er leeft.
Inspraak in het bestuur
Om inspraak in het bestuur effectief te realiseren wil PRO Merchtem een vragenhalfuurtje invoeren voor iedere gemeenteraad, tijdens dewelke iedere Merchtemnaar zijn grieven kwijt kan of constructieve voorstellen kan doen. PRO Merchtem plaatst iedere Merchtemnaar centraal, ook de inwoners van de deelgemeenten. Het opnieuw invoeren van een gemeenteraad op locatie, lijkt ons noodzakelijk om de voeling met de deelgemeenten te behouden (dit is jammer genoeg stilletjes afgevoerd in de voorbije legislaturen).
Hierbij sluit zeker aan, dat we de openbaarheid van bestuur ten volle willen respecteren, door o.a. ervoor te zorgen dat de gemeenteraad via het internet kan gevolgd worden. De officiële en objectief samengestelde adviesraden (jeugdraad, cultuurraad, seniorenraad) zijn bijzonder belangrijk. Het zijn niet alleen laagdrempelige overlegorganen, ze helpen ook de gemeenschap te vormen. Wij willen de verdere uitholling van deze adviesraden tegengaan door hen periodiek uit te nodigen op de gemeenteraad, waardoor ze meer slagkracht bekomen.
Jaarlijks willen wij ook één open gespreksavond organiseren rond één thema. We kunnen bijvoorbeeld starten met ruimtelijke ordening. In dit verhaal past zeker in het plaatje van de ‘zandloperpolitiek’, waar wij voorstander van zijn en die zorgt voor een continue wisselwerking tussen de inwoners en hun vertegenwoordigers. Kort samengevat werkt het als volgt: ideeën die door de deelnemers aan de gespreksavond/themavergadering weerhouden worden, worden doorgespeeld aan onze ambassadeurs (dit kan een gemeenteraadslid zijn, maar ook evengoed een inwoner die zich extra wil inzetten voor de gemeente). Deze ideeën worden dan op de agenda geplaatst van de gemeenteraad voor bespreking. Nadien wordt het resultaat van deze bespreking via de omgekeerde weg medegedeeld aan de deelnemers/inwoners. Zo werken we aan een politiek met inspraak voor alle inwoners en maken wij gebruik van de talenten en expertise van de Merchtemnaren. In verband hiermee verwijzen we graag naar onze missie, deontologische code en engagementsverklaring.
Doe zelf mee aan échte inspraak!
Inspraak begint bij u als burger. Dus, hebt u een probleem, een zorg, een vraag of een positief idee voor onze gemeente? Geef dat dan door aan onze mensen, of vul het contactformulier in. Dan gaan wij met uw input aan de slag, zodat we samen kunnen werken aan het best mogelijke Merchtem voor ons allemaal!