blog

Alleen nieuwe lijsttrekkers bij volgende gemeenteraadsverkiezingen

“Wij komen op eigen kracht op, zonder mecenas of kartel met een andere partij. Wel worden we geviseerd.” Dat zegt Joris Verspecht, ex-gemeenteraadslid en spilfiguur van de nieuwe lijst ‘PRO Merchtem’, die opkomt in een veranderd politiek landschap.

Afgelopen weken en maanden bleek dat geen enkele van de lijsttrekkers van de vorige gemeenteraadsverkiezingen dezelfde zal zijn in oktober 2018. Dat maakt de verkiezingen in Merchtem bijzonder. Bij de liberalen neemt federaal minister Maggie De Block het lijsttrekkerschap over van broer Eddie De Block, die eind dit jaar na 3 legislaturen als burgemeester stopt. Bij oppositiepartij CD&V krijgt Fons Heyvaert het lijsttrekkerschap niet. Ook hij stopt na ruim 30 jaar met de lokale politiek.

Bij oppositielijst N-VA stopt lijsttrekker Lieven Vanderstappen na 36 jaar met de gemeentepolitiek. Nog in de oppositie is de samenstelling van het bestuur en de fractie van Groen gewijzigd en nam Rita Vandeloo ontslag als enig raadslid. Zij werd opgevolgd door Ludwig De Mesmaeker.

Geen kartel

Nieuwkomer lijst ‘PRO Merchtem’ ziet het gebeuren, maar wordt op sociale media hard aangepakt. Daar gaat het over “een lijst die geld wordt toegestopt door een bekende lokale mecenas”, “een lijst die al een voorakkoord heeft”, of allusies op een kartel.

Spilfiguur Joris Verspecht (PRO Merchtem) is formeel. “Er komt geen kartel. PRO Merchtem gaat voluit op eigen kracht naar de verkiezingen. Ik geef toe dat er gesprekken zijn geweest om zo veel mogelijk oppositiekrachten te bundelen. Dat is logisch, want verzetten ons tegen het oude liberale beleid in Merchtem, dat staat voor verstedelijking en ‘immocratie’.”

Discussies

“Een samengaan met andere lijsten bleek echter niet mogelijk door nationale partijbelangen, discussie over het lijsttrekkerschap of financieringsdiscussies of de vraag wie wat zal betalen tijdens de campagne. Over inhoud is het nooit gegaan. Dat is de reden waarom PRO Merchtem op eigen kracht opkomt.” PRO Merchtem ontstond nadat Verspecht ontslag had genomen uit de gemeenteraad en de CD&V-fractie. Hij richtte onafhankelijk de beweging op, mede ingegeven door de verhoging van bouwlagen door het RUP SInt-Jan in het centrum.

Alles zelf doen

Volgens Verspecht worden de grootste lasten van de campagne gedragen door vijf spilfiguren. “Dat zijn Luc Robberechts, Tom Vandenbossche, Toon Dours, Els Seghers en ikzelf. Het is echt low-budget. We krijgen het verwijt dat we gesteund zouden zijn door een groot bureau en geld krijgen van een lokale financierder. Het zou tof zijn mocht dat waar zijn: maar alles wordt zelf gedaan. We hebben in eigen rangen mensen die weg weten met camerawerk, montage en vormgeving. We hebben een woonkamer van één van onze leden met witte lakens bedekt zodat we een kleine studio hadden.”

“De filmpjes waren na montage een feit. Het drukwerk wordt ook zeer afgemeten besteld: we kunnen niet bij iedereen een brochure in de bus steken, want de oplage is te beperkt. Daarom ook dat we onze website goed uitbouwen. Wij komen ook als eerste Merchtemse lijst met een volledig programma naar buiten - je kan het op onze site checken - met vijf kernthema's: verstedelijking tegengaan, vervreemding aanpakken, vlot verkeer realiseren en veiligheid en milieu degelijk aanpakken.”

Bron: nieuwsblad.be

Lees dit artikel op de website van nieuwsblad.be.


Deel dit bericht: