blog

Burgerbeweging Pro breidt uit en zet zich af tegen huidige politieke klasse

Burgerbeweging Pro die in Merchtem met de lijst Pro Merchtem naar de kiezer trekt, vindt gelijkgestemde zielen in Meise. “En er zijn nog onderhandelingen voor andere Pro-lijsten”, zegt woordvoerder Erwin De Clerck van Pro Meise.

De teleurstelling in de huidige politieke meerderheden in Meise en Merchtem is bij de initiatiefnemers van de burgerbewegingen Pro in Merchtem en Meise wel heel groot. “Ons initiatief is ingegeven door normvervaging van de huidige politieke klasse. Niet de burgers zullen onze toekomst bepalen, maar de bouwlobby”, poneert woordvoerder Erwin De Clerck van de nieuwe burgerbeweging ferm. “Onze eens zo mooie gemeenten worden één groot bouwterrein. Wij willen het anders aanpakken. We geloven niet in de kracht van klassieke partijen op lokaal niveau en zijn daarom bewust een burgerbeweging.”

Het programma van Pro Meise is nog niet volledig, maar er zijn wel al ideeën. “Om maar iets te noemen: in plaats van het oude gemeentehuis op het gemeenteplein in Wolvertem te verkopen, zou Pro Meise er een ontmoetingsplaats met een horecazaak en een terras op het pleintje willen van maken. Nu is het een dode plek in het centrum van het dorp”, zegt Erwin De Clerck.

Nieuwkomers

Daarmee is de toon van de kiescampagne gezet. De Pro-beweging in Meise bestaat voornamelijk uit nieuwkomers in de politiek, aangevuld met enkele liberalen die niet met het logo van Open VLD konden opkomen, omdat logo door de Lijst Burgemeester (LB+) wordt gebruikt. “We maken voorlopig nog geen namen bekend”, gaat De Clerck van Pro Meise verder. “Bij ons is het belangrijkste dat iedereen binnen Pro het charter voor Pure Democratie tekent. Dit charter legt een deontologische code vast voor politici. Belangenvermenging, incompetentie en gebrek aan transparantie moeten meteen stoppen. Wie lijsttrekker van Pro Meise is, staat ook nog niet vast.”

Op 15 september moeten alle lijsten met kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen officieel zijn ingediend. “Tegen die datum zullen we er staan. Ondertussen onderhandelen we met inwoners uit nog andere gemeenten in de Rand dan Merchtem en Meise. Ook daar willen we Pro lanceren. Welke gemeenten dat zijn, maken we later bekend”, besluit Erwin De Clerck.

Bron: nieuwsblad.be

Lees dit artikel op de website van nieuwsblad.be.


Deel dit bericht: