blog

Maggie De Block krijgt klop en laat burgemeestersjerp over aan Maarten Mast

Met tien zetels op 25 haalt Maggie De Block (1.665 voorkeurstemmen) met haar lijst geen absolute meerderheid. Met haar 1.665 voorkeurstemmen haalt de minister maar de helft van de voorkeurstemmen die haar broer en afscheidnemend burgemeester Eddie (3.214) in 2012 haalde.

Verrassing is de burgerlijst ‘Pro Merchtem’, die meteen 7 zetels haalde. Lijstduwer Joris Verspecht (946 stemmen) en lijsttrekker Toon Dours (873 stemmen) zijn al zeker verkozen. Groen bevestigt zijn zetel en CD&V Plus haalt vier zetels met lijsttrekker Lien Casier.

De krachttoer van broer en burgemeester Eddie De Block (Open VLD, 3.241 stemmen in 2012, 14 op 25 zetels) overdoen, zat er voor Maggie De Block niet in. Ze haalde wel 1.665 voorkeurstemmen en haar partij is met 10 zetels en 36,6 procent afgetekend de grootste.

Verrassing

Verrassing van deze stembusgang is ongetwijfeld burgerbeweging Pro Merchtem, die mee is opgericht door onder andere ex-CD&V-gemeenteraadslid Joris Verspecht en Toon Dours. Die beweging haalde meteen 7 zetels. Lien Casier kon met CD&V Plus nog vier zetels halen. CD&V verliest zo wel 2 zetels. Ook N-VA, dat in 2012 4 zetels haalde, verliest 1 zetel. Ludwig De Mesmaeker (Groen) bevestigt de zetel voor zijn partij.

Omstreeks 19 uur maakte Maggie De Block al bekend hoe Merchtem de volgende zes jaar wordt bestuurd. Het burgemeesterschap laat de minister over aan Maarten Mast, met 1091 voorkeurstemmen de tweede populairste Merchtemse politicus in deze verkiezingen. Coalitiepartner wordt CD&V, met Lien Casier als eerste schepen.

Bron: nieuwsblad.be

Lees dit artikel op de website van nieuwsblad.be.


Deel dit bericht: