Hoewel Lijst 1785 van Maggie De Block en N-VA een coalitie zouden vormen, was het water plots veel te diep. N-VA spreekt van een vertrouwensbreuk omdat De Block geen burgemeester werd, maar zij heeft het over chantage en een vertrouwensbreuk met N-VA.
De N-VA-achterban is bijzonder boos over hoe de onderhandelingen met Lijst 1785 zijn verlopen. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), die de nationale ‘monitor-figuur’ was tijdens de onderhandelingen, mocht het vrijdagavond in Merchtem zelfs gaan uitleggen bij de lokale afdeling.
Waarom sloot Lijst 1785 (tien van de 25 zetels) uiteindelijk een akkoord met CD&V Plus (vier zetels), terwijl de papieren voor de coalitie van Lijst 1785 en N-VA (drie zetels) ter ondertekening voorlagen? Lijsttrekker Tom Van Gestel (N-VA) zou zelfs eerste schepen worden. “Wij hadden op verkiezingsavond een akkoord met Lijst 1785”, zegt Van Gestel. “Ik belde naar Ben Weyts met de vraag of het licht op groen kon worden gezet en het antwoord was positief. Toen ik terug naar de onderhandelingstafel ging, vertelde Maggie De Block dat ze toch geen burgemeester zou worden, maar wel Maarten Mast. Dat was voor ons woordbreuk. Ik ging terug naar mijn achterban en uiteindelijk sloot Lijst 1785 een bestuursakkoord met CD&V Plus.”
“Wij beslissen over burgemeester”
“Van Gestel vergeet een zeer belangrijk detail: hij is dan misschien teruggegaan naar zijn achterban, maar hij is die avond tot twee keer toe opnieuw gaan praten met Pro Merchtem, zo werd ons door getuigen bevestigd”, zegt Maggie De Block. “Toen Weyts bleef aanhalen dat ik burgemeester moest worden en het ministerschap opgeven, hebben wij verder onderhandeld met CD&V Plus. Ten eerst is het aan onze partij zelf om te zeggen wie burgemeester wordt. En ten tweede: wij waren niet in de positie om zomaar tot de orde van de dag over te gaan. Wij hadden geen goed resultaat, mede door de negatieve campagne van Pro Merchtem tegenover onze mensen. De kiezer koos voor vernieuwing en een jonge ploeg. Dertigers en veertigers gaan nu het bestuur onder leiding van Maarten Mast (Lijst 1785, Onafh.) als burgemeester vormen en ik zal geen schoonmoeder zijn. Ik respecteer de wil van de kiezer.”
“Nationaal geviseerd”
“Maggie De Block zei tijdens de onderhandelingen dat ze geen burgemeester zou worden, terwijl ze dat voor de verkiezingen wel had aangekondigd”, klinkt het bij Ben Weyts. “Wij vinden dat woordbreuk. Onze mensen konden dat niet aanvaarden en het gevolg is inderdaad dat er een andere coalitie is gevormd.”
Maggie De Block: “Ik word nationaal al langer geviseerd door N-VA. Ze willen mij het liefst nationaal liquideren en daarom bleef Ben Weyts bij zijn standpunt en maakte hij er uiteindelijk een breekpunt van. N-VA heeft echt stom onderhandeld. Ze hadden twee schepenen en gooiden dat in het water door mij te proberen chanteren én dan ook nog eens onderhandelingen met Pro aan te gaan. Dan was het vertrouwen bij mij compleet weg. Ik was in shock.”
“En bij ons was het vertrouwen weg toen het burgemeesterschap niet naar De Block ging. Dan zijn wij inderdaad met Pro gaan praten”, reageert Tom Van Gestel nog. “Dit is voor N-VA Merchtem geen nederlaag maar een tegenslag en we zijn zeker niet verslagen. We zullen met drie nieuwe gemeenteraadsleden opnieuw een positieve, doortastende en constructieve oppositie voeren. En die zal bijwijlen wel hard zijn.”
Uiteindelijk wordt Maarten Mast burgemeester in een coalitie met CD&V Plus, dat ook twee schepenen levert. Lien Casier wordt eerste schepen en ook Toon Luypaert wordt schepen.
Lees dit artikel op de website van nieuwsblad.be.