blog

Verkiezingsborden in Merchtem beklad met schunnige teksten

Tientallen borden van de Lijst 1785, maar ook borden van N-VA, CD&V en Pro Merchtem zijn beklad. Eén bord werd zelfs in brand gestoken. Lijsttrekker Maggie De Block (Lijst 1785) roept op tot kalmte en een propere campagne.

De vandalen die in de nacht van zaterdag op zondag tussen 3 en 5 uur 's ochtends verkiezingsborden bekladden, zijn nog niet gevat. Het gaat om tientallen borden in het centrum onder andere op de Reedijk, Wolvertemsesteenweg, Dooren, Brusselsesteenweg, Stationsstraat, Drielindenbaan, Mieregemstraat en Oudstrijdersstraat.

Vooral borden van lijst 1785 - die partij is in het straatbeeld dan ook het meest aanwezig - zijn aangepakt. Maar ook borden van andere partijen werden beklad. Op de Facebookpagina van Lijst 1785 probeert het campagneteam de gemoederen te bedaren door ludiek te reageren: “Wedstrijdvraag: wie is de kunstzinnige en fijnbesnaarde Merchtemnaar die zich (...) heeft laten gaan? Hij/zij is herkenbaar aan de verf op zijn/haar handen. Wie wil bieden op deze kunstwerken, kan dat vanaf 14 oktober :-). Onze handen zijn proper en wij blijven gaan voor een positieve campagne!”

“Zeer drastisch”

Lijsttrekker Maggie De Block (Lijst 1785, Open VLD) heeft het over de drastische aanpak van de graffitispuiters. “Tientallen verkiezingsborden in het centrum werden besmeurd met schunnige teksten of tekeningen. Onze lijst telt twaalf nieuwe kandidaten. Zoals iedereen op onze lijst, voeren zij positief campagne. Elk bord is betaald uit de eigen zak van de kandidaat en kreeg de goedkeuring van de grondeigenaar. Je als kandidaat kenbaar maken, is vaak een moeilijke stap. Je krijgt kritiek en die wordt soms persoonlijk. Geëngageerde mensen die nu op een lijst gaan staan, hebben een olifantenvel nodig en een sterke overtuiging dat ze iets willen en kunnen betekenen voor onze mooie gemeente.”

Of De Block een idee heeft van wie dit deed? “Dat kan vanuit elke hoek komen. Politiek? Ik durf het niet zeggen. Ook andere partijen deelden in de schade. Het kan misschien om een weddenschap gaan? In een paar uur tijd zoveel borden bekladden: dat vraagt toch wat organisatie.”

Misschien gefilmd

Dat een enkeling achter de ravage zit, gelooft ze niet. “Ze moeten met meerderen aan het werk geweest zijn. Misschien zijn ze gefilmd, want ze deden zowat heel het centrum aan. We hopen dat ze alsnog worden gevat. Een klacht tegen onbekenden, daar beginnen we niet mee. Dit is echt antipolitiek en ik hoop dat dit stopt. Sereniteit is op zijn plaats.”

De nacht voordien, in de nacht van vrijdag op zaterdag, werd één bord in brand gestoken van Maarten Mast (Lijst 1785, Onafh.) in het centrum aan een parking ter hoogte van de Stoofstraat. Mast: “Ik ben toch geschrokken: wie steekt nu een bord in brand? Gelukkig sloeg het vuur niet over naar geparkeerde auto's of de elektriciteitscabine in de buurt; de gevolgen kunnen enorm zijn. Het bord - in polyprop - brandde volledig op. Ik heb een nieuw gehangen. Ik merk dat er toch enige agressiviteit is tijdens deze campagne en hoop dat de rust terug keert.”

Bron: nieuwsblad.be

Lees dit artikel op de website van nieuwsblad.be.


Deel dit bericht: