blog

PRO - De Burgerlobby zet de eindspurt in om 400 Limburgse handtekeningen binnen te halen.

PRO - De Burgerlobby wil op één week tijd 400 handtekeningen verzamelen om ook een Limburgse lijst te kunnen indienen voor de federale en Vlaamse parlementsverkiezingen.

Boycot door andere partijen

De burgerlobby PRO is nog maar twee maanden geleden gestart in Vlaams-Brabant en Limburg is pas vorige week gevolgd. Parlementsleden hebben echter instructie gekregen van hun partijtop om geen handtekening te verlenen. Yves Bruggeman: “Mochten we een schertspartij zijn, dan zou ik die weigering kunnen begrijpen, maar we zijn gewone mensen die medezeggenschap voor de burger opeisen. Van democratische partijen gesproken.”

Gilbert Jonkers, provinciaal verantwoordelijke voor Limburg, wil echter niet weten van opgeven en is deze week de boer op gegaan om 400 handtekeningen bij elkaar te sprokkelen. Yves Bruggeman, politiek secretaris van PRO en provinciaal verantwoordelijke voor Antwerpen, zet zijn schouders er mee onder en heeft zich gisteren, samen met Gilbert Jonkers en kandidaat Jo Lories, opgesteld op het Dusartplein in Hasselt, om extra voordrachten te laten ondertekenen. Ze haalden meer dan 100 voordrachten binnen.

Afspraak in Lommel

Morgen zakt ook Joris Verspecht, oprichter van PRO, af naar Lommel om de nodige voordrachten te verzamelen. Verspecht heeft om 14u30 afspraak met Gilbert Jonkers op de woensdagmarkt in Lommel, om samen de laatste nodige handtekeningen binnen te halen. Er zijn nog een 200-tal handtekeningen nodig, dus we rekenen op de massale steun van de aanwezige Lommelnaren!

Yves Bruggeman neemt ook de online verzameling voor zijn rekening. Men kan tegenwoordig ook via een applicatie van de overheid digitale handtekeningen verzamelen met de elektronische identiteitskaart.

Yves heeft ervaring met elektronische handtekeningen. Hij is mede-oprichter van we-gov.be, een groep Vlaamse en Waalse burgerverenigingen die streven naar bindende referenda op volksinitiatief en die nu volksstemmingen organiseren met de elektronische identiteitskaart. PRO heeft zelf ook een aantal stellingen gelanceerd op hun platform.
Yves Bruggeman : “Deze race tegen de klok wordt ook een beetje een wedstrijd : wie kan er de meeste handtekeningen verzamelen, Gilbert op straat of ik op internet ?!

Genoeg is genoeg : (Lim)burgers willen politieke beslissingen kunnen bijsturen

Meer en meer mensen zijn de coalitiecultuur beu. Partijen vormen een wiskundige meerderheid en kapen de macht. Beslissingen worden dan niet in het parlement genomen, maar achter geheime coulissen van partijvoorzitters, kabinetten of interkabinettaire werkgroepen. De gevolgen zijn gekend: netwerkcorruptie (politieke benoemingen, lobbycratie), slecht theater, politieke vetzucht, beleid zonder draagvlak (status quo en complexe compromissen).

De coalitiecultuur doorbreken met gedoogsteun aan een minderheidscoalitie, zoals men in het buitenland meer en meer ziet, is dan één zaak. De burger moet ook politieke beslissingen zelf kunnen bijsturen. Yves Bruggeman: “We merken onverschilligheid en boosheid tegelijk omdat beslissingen worden genomen boven de hoofden van mensen. Meer en meer mensen willen impact hebben op het beleid.”

PRO wil inspraakcultuur uitbouwen en versterken

PRO wil Yves Bruggeman de kans geven om zijn project we-gov verder uit te bouwen. Ze wil hem daarom in het parlement krijgen zodat hij voltijds met zijn project de inspraakcultuur in België verder kan uitbouwen en versterken. Ook financieel zal dit nodig zijn want momenteel betaalt hij alles uit eigen zak. Zo kunnen de kosten voor de eid-verificatie kunnen hoog oplopen als veel mensen stemmen op het platform. Yves Bruggeman wordt lijsttrekker voor de Limburgse lijst voor de federale kamer van volksvertegenwoordigers. 

 

Deel dit bericht: