blog

PRO, de Burgerlobby komt op in Vlaams-Brabant en Limburg.

PRO, de burgerlobby, verzamelde in Limburg en Vlaams-Brabant ruim meer dan de 500 nodige handtekeningen en heeft de kieslijsten succesvol ingediend op de rechtbanken in Leuven en Hasselt.

Vlaams-Brabant : 59 kandidaten voor Kamer én Vlaams parlement

De burgerlobby is nog maar twee maanden geleden officieel van start gegaan in Vlaams-Brabant maar groepeert intussen 13 lokale burgerbewegingen, die opgekomen zijn tijdens de voorbije gemeenteraadsverkiezingen.

Daardoor beschikt PRO nu al over een sterk netwerk en was het verzamelen van de 500 (x 2) nodige voordracht formulieren geen probleem. Ook het vinden vinden van kandidaten verliep vlot, ondanks het feit dat PRO nieuw is.

59 mensen stellen zich kandidaat. Voor de kamer: 15 effectieven + 8 opvolgers, voor het Vlaams parlement: 20 effectieven + 16 opvolgers. Er zijn kandidaten van Aarschot tot Zellik en van Halle tot Vilvoorde. Op de lijsten staan mensen uit volgende (deel)gemeentes: Aarschot, Asse, Begijnendijk, Bekkevoort, Buizingen, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kortenberg, Lembeek, Lennik, Meerbeek, Meise, Merchtem, Opwijk, Roosdaal, Scherpenheuvel, Sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde, Zaventem, Zellik.

PRO Limburg : race tegen de tijd

Om het netwerk van PRO uit te breiden werd - ondanks de heel krappe tijdspanne - besloten om, op initiatief van een overtuigde Limburger, alles op alles te zetten om ook een Limburgse lijst te kunnen indienen. De uitdaging was om op 1 week tijd 400 Limburgse voordrachten te verzamelen.

Diverse lokale partijen (Sint-Truiden, Hamont, Peer) en individuele burgers zegden hun steun toe en verzamelden mee de nodige handtekeningen. Ook Joris Verspecht, oprichter van PRO, zakte meermaals af naar Limburg om handtekeningen op te halen. Hoewel kopmannen Yves Bruggeman Gilbert Jonkers pas op maandag 25 maart begonnen met de verzameling is de eindmeet van 400 handtekeningen ruimschoots gehaald: er werd afgeklokt op 539 gevalideerde handtekeningen (op een totaal van een 600-tal. Yves Bruggeman: “De steun uit diverse plaatsen uit Limburg was een hart onder de riem. En ook uit de reacties op straat hebben we veel bijgeleerd.

Het netwerk van lokale burgerpartijen zal nu verder uitgebouwd worden, net zoals in Vlaams-Brabant. De komende weken zullen de kopmannen de Limburgse burgerbewegingen contacteren om het project voor te stellen.

Wordt PRO de verrassing van de verkiezingen ?

Ook al is PRO - De Burgerlobby heel nieuw, toch maakt oprichter Joris Verspecht zich sterk: “We hebben eigenlijk alle troeven in handen om dé verrassing van deze verkiezingen te worden. We hebben sterke en gevarieerde lijsten, met zowel ervaren als frisse, jonge mensen. We hebben schepenen, gemeenteraadsleden, maar hebben ook de kans gegeven aan mensen zonder politieke voorgeschiedenis. Wij geloven dat we de ideale mix hebben samengesteld.

Maar onze grootste troef is ons vernieuwende concept en programma. Het gaat ons niet om bekende koppen, maar om onze boodschap: de politiek terug bij, onder, voor en door ‘de mensen’ brengen. De mening van de burger is voor ons richtinggevend; wij gaan de mening van de burger vragen in online volksstemmingen met de elektronische identiteitskaart. Dat doen we in samenwerking met we-gov (wij-regering), een netwerk van Vlaamse en Waalse niet-politieke burgerverenigingen die samen opkomen voor bindende referenda op volksinitiatief zoals in Zwitersland. Op die manier willen we een inspraakcultuur creëren en uitbouwen.

De klassieke partijen hebben de kans gehad om zichzelf en hun beleid te bewijzen, zonder succes. Kijk naar de vele ballonnetjes die worden opgelaten, de beloftes die worden gemaakt, terwijl de eindconclusie is dat er een gat van 8.500.000 € in de begroting zit en voor de reeks politieke malaises en slecht theater. Hierdoor heeft de ‘klassieke politiek’ quasi alle geloofwaardigheid verloren bij ons. De politieke cultuur van de particratie (lees : coalitiecultuur) is letterlijk failliet.

Wij willen hierop niet inspelen door verder te polariseren, wel willen wij hét positief alternatief zijn. De burger gelooft niet meer in de ‘huidige’ politiek. Wij willen de politiek zó dicht bij de mensen brengen, dat ze zich opnieuw gewaardeerd voelen en zich actief zullen engageren in hun eigen beslissingsrecht.

PRO is ambitieus en gelooft dat er na 26 mei met “PRO - De Burgerlobby” rekening zal moeten worden gehouden. Joris Verspecht: “Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 werden veel van onze aangesloten burgerbewegingen weggezet als ‘verwaarloosbaar’ door de traditionele partijen. Dat is diezelfde traditionele partijen op verschillende plaatsen zuur opgebroken. Nu willen en zullen we ook op federaal niveau tonen dat er met de burger ernstig rekening moet worden gehouden. Wij worden gestuurd én gedragen door de modale burger en dat is altijd een niet te onderschatten factor.”

Deel dit bericht: