blog

Nieuwe burgerbeweging PRO heeft vertegenwoordiger in Scherpenheuvel-Zichem

“Eerst onze standpunten bekend maken en dan hopelijk hier een partij starten”
Voor de federale verkiezingen van 26 mei duikt een nieuwe lijst op. De burgerbeweging PRO heeft ook in Scherpenheuvel-Zichem een vertegenwoordiger. “We willen eerst en vooral PRO naambekendheid geven. Als er interesse is, richten we hier een lokale partij op”, zegt politiek nieuwkomer Jeffrey Corbeels (33) uit Schoonderbuken.

Corbeels komt uit Betekom en woont nu 2,5 jaar in de gemeente Scherpenheuvel-Zichem. “Ik ben politiek erg geïnteresseerd en sprak met lokale politici, maar ik vond niet de juiste partij om me aan te sluiten. Bij welke partij kan je als kiezer nog terecht? De debatten over milieu en migratie kantelen ofwel naar extreemlinkse of extreemrechtse opvattingen. Onlangs ontdekte ik de website van PRO. Ik was meteen overtuigd van haar principes en zocht contact met oprichter Joris Verspecht. Hij was gemeenteraadslid voor CD&V in Merchtem. Uit onvrede met partijstandpunten besloot hij in 2017 de burgerbeweging op te richten.”

“De hoofdgedachte van PRO is dat de burger meer inspraak krijgt in het beleid”, legt Corbeels uit. “Burgers moeten mee kunnen beslissen door middel van volksstemmingen. Kleine partijen moeten bovendien meer invloed krijgen. Partijen die bij verkiezingen goed hebben gescoord kunnen toch buitenspel worden gezet door de coalitievorming. De stemmen van heel wat kiezers blijven liggen. Wij geloven in een minderheidscoalitie: het bestuur kan ook partijen betrekken die niet in de meerderheid zitten.”

“Wij vinden dat een burgemeester maximaal twee ambtstermijnen mag volbrengen. In diens schaduw staan heel wat talenten te trappelen om een kans te krijgen. Manu Claes (CD&V) is hier bezig aan zijn vijfde termijn. Hij doet dat allicht prima en heeft een grote aanhang. Bij ons zijn het evenwel niet de persoonlijkheden die tellen, maar de standpunten.”

Overtuigd van PRO, zet Corbeels zijn eerste stappen in de politiek. Hij komt op de negende plaats op de lijst voor de Kamer. “De komende weken ga ik op pad met Joris Verspecht. Hij is politiek bedreven en ik leer veel van hem. We voeren campagne, geven interviews en gaan naar debatten. Ons voornaamste doel is bekend te worden in deze regio.”

Inmiddels heeft de beweging afdelingen in Merchtem, Asse, Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Roosdaal, Gooik, Halle, Vilvoorde, Kortenberg, Lennik, Zellik-Relegem en Meise. PRO zoekt nu aansluiting met het Hageland. In Aarschot neemt Sonia Memoci het voortouw.

Bij de verkiezingen op 26 mei is PRO het platform voor kandidaten van lokale burgerpartijen, zoals Gemeentebelangen in Bekkevoort en Samen in Begijnendijk. Scherpenheuvel-Zichem heeft zulke burgerpartij niet. “Afhankelijk van de uitslag op 26 mei en de respons uit het publiek, zullen we beslissen of PRO in Scherpenheuvel-Zichem een vervolg krijgt. Voorlopig sta ik er nog alleen voor. Ik hoop dat enkele burgers opstaan om mee een volwaardige partij op te richten in deze gemeente.”

Lees dit artikel ook op de website van Het Laatste Nieuws.

Deel dit bericht: