blog

PRO vraagt respect van andere partijen voor de PRO straataffiches.

Joris Verspecht (Lijsttrekker Vlaams parlement): “Tot onze verbazing en teleurstelling, merken we dat onze straataffiches steeds vaker geviseerd worden. Enkele voorbeelden: Door Open VLD werden we onlangs nog overplakt met een affiche van Maggie De Block en Gwendolyn Rutten in Pepingen, vandaag merkten we dat onze affiches in Lennik werden overplakt door CD&V, in Aarschot werd alles overplak door Vlaams Belang en in Erps-Kwerps werden de posters gewoon afgescheurd door onbekenden.”

Voor ons is dit heel teleurstellend. Wij betalen onze hele campagne uit eigen zak, terwijl de nationale partijen miljoenen euro’s aan belastinggeld ter beschikking hebben. PRO moet alles op eigen kracht en met eigen (beperkte) middelen doen: flyertjes uitdelen, straataffiches hangen en mensen aanspreken, na onze werkuren. Ikzelf heb – als leerkracht - verlof zonder wedde genomen, zo groot is de overtuiging voor ons project. Dan is het zonde dat ons werk zomaar wordt teniet gedaan.

Wanneer de andere partijen zo weinig respect tonen voor onze nieuwe beweging, stellen we ons daar vragen bij. De traditionele partijen beschuldigen van een samenzwering tegen PRO zou iets te ver gaan (lacht). Maar het is vreemd, ze overplakken elkaar niet, wél de PRO affiches. Op het bewuste gemeentelijke verkiezingsbord in Erps-Kwerps hingen 28 affiches, enkel de onze werd afgescheurd.

Gewoon burgers

Pieter Vranken (1e opvolger Kamer): “Wij zijn geen beroepspolitici, maar “gewoon mensen” die opkomen voor de gewone mensen. Uit overtuiging, niet uit opportunisme. Omdat we het politieke systeem willen veranderen, niet er zomaar aan meedoen.

We zoeken naar redenen voor deze tegenwerkingen. Een persoonlijke afrekening kunnen we uitsluiten, we plakken enkel algemene PRO-affiches, geen affiches met individuele kandidaten. Misschien vangen de vertegenwoordigers van de andere partijen een groeiende sympathie op voor PRO? Willen ze ons initiatief ‘letterlijk’ verborgen houden?

Van de Lennikse CD&V schepen Heidi Elpers kregen we een antwoord: ‘Iedereen heeft het recht om affiches te plakken. Ik heb trouwens niet alle affiches overplakt. Jullie zijn geen eigenaar van de borden.’ Op de vraag waarom enkel de PRO affiches werden overplakt, niet die van andere partijen, kregen we geen antwoord.

Positieve campagne

Leen Servranckx (Lijsttrekker Kamer): “We verdienen dit echt niet. We hebben een visie die vertrekt vanuit de burger en tegen geen enkele partij gericht is. Wij willen het politieke systeem veranderen met als grootste doelstelling ‘meer inspraak voor de burger’, iets waarvan we dachten dat niemand daar echt tegen kan zijn. We hebben een positieve campagne gevoerd, met respect voor de andere partijen. We hopen dat onze oproep zal volstaan om ook het nodige respect terug te krijgen van de andere partijen.

Deel dit bericht: