blog

Eén miljoen Europeanen gezocht om de bijen te redden

De Europese Commissie heeft woensdag het licht op groen gezet voor een burgerinitiatief dat aandringt op wetgeving om de bijen te redden en de biodiversiteit in Europa te beschermen. Als de organisatie binnen een jaar meer dan één miljoen steunbetuigingen kan sprokkelen, moet de Commissie het verzoek inwilligen of motiveren waarom ze dat toch niet wil doen.

Het burgerinitiatief "Red de bijen!" vraagt dat de Europese Commissie werk maakt van een wetgeving om de habitats van insecten te verbeteren. Dat moet onder meer gebeuren door van de bevordering van biodiversiteit een verplichte overkoepelende doelstelling van het landbouwbeleid te maken en het gebruik van pesticiden drastisch aan banden te leggen

Via het burgerinitiatief kunnen Europese burgers mee de Europese agenda bepalen. Als de organisatoren van zo'n initiatief in één jaar tijd één miljoen mensen achter een politieke eis kunnen scharen, moet de Commissie binnen drie maanden officieel reageren. Ze kan dan een wetgeving voorstellen, of motiveren waarom ze dat niet doet. Het burgerinitiatief verschijnt op 27 mei op de website van de Europese Commissie.

Overigens is de impact van pesticiden op bijen al jaren een thema op Europees niveau. Zes jaar geleden publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA richtsnoeren die beschrijven hoe bestrijdings­middelen getest moeten worden op hun veiligheid voor insecten. Op basis daarvan besloten de lidstaten vorig jaar met een nipte meerderheid om het gebruik van drie van de schadelijkste neonicotinoïden in open lucht te verbieden, maar dat verbod wordt nog niet overal systematisch toegepast.

Als burgerbeweging willen wij graag dit mooie burgerinitiatief steunen door het zoveel mogelijk te verspreiden. Delen en steunen is … bij-zzzzzonder belangrijk, voor ons allemaal!

Je kan je steun geven via: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open/details/2019/000010

Lees meer over hoe belangrijk bijen voor ons zijn: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/27/hoe-belangrijk-is-de-bij-/ 

Bron: VRT NWS

Deel dit bericht: