blog

Burgertop stuurt luchthaven Schiphol de zee in

Burgerpartij Code Oranje organiseerde samen met NH Nieuws een burgertop in een sporthal over de toekomst van de grootste Nederlandse luchthaven. Het was daarmee de eerste burgertop over een landelijk thema. Opdracht was om te zoeken naar oplossingen en maatregelen waarover een consensus bestaat binnen de groep deelnemers.

De organisatie van de burgertop was een hele uitdaging. Het was immers niet makkelijk om een zo divers mogelijk panel van mensen te engageren om een hele dag te brainstormen rond een dergelijk specifiek onderwerp. Men heeft mensen echt moeten aanspreken en overtuigen. De groep die men uiteindelijk bijeen kreeg, bestond uit een 80-tal mensen; omwonenden, maar evengoed mensen die niet in de buurt wonen en werknemers van KLM.

De voorstellen die eruit kwamen, zijn even divers. Zo bepleit de burgertop ‘fair pricing’, met beter arbeidsvoorwaarden en schonere techniek als doel. Daarnaast wil men meer transparantie rond meting en handhaving in geval van overtredingen. Maar het opvallendste was toch het voorstel om de luchthaven volledig naar zee te verplaatsen. Dat zou beter zijn voor veiligheid en gezondheid (minder geluidsoverlast). Leefbaarheid en gezondheid moeten trouwens even belangrijk zijn als uitgangspunt dan economie.

PRO wil ook burgertoppen organiseren rond thema’s die mensen belangrijk vinden of die de politiek polariseren. Of zoals G1000-oprichter David Van Reybrouck stelt in De Standaard: burgers kunnen standpunten en oplossingen aanbrengen wanneer de politiek er niet uitgeraakt. PRO wil daarbij nog een stapje verder gaan en de voorstellen uit zo’n burgertop voorleggen aan de ganse bevolking via een online peiling met de elektronische identiteitskaart. Ook voorstellen waarbinnen de burgertop géén consensus bestaat, mogen voorgelegd worden.

PRO lanceert binnenkort haar eigen participatieplatform. Daarop kunnen burgers onderwerpen kiezen en voorstellen waarover een burgertop moet georganiseerd worden.

Bronnen : Facebook Code Oranje NH Nieuws

Deel dit bericht: