blog

Coronacrisis zorgt voor boost aan burgeriniatieven

#SamenTegenCorona #KoopLokaal #OnzeGemeenteHelpt #HorecaComeBack

We ergeren ons soms aan onverschilligheid jegens coronamaatregelen, hamstergedrag en ongeduld in wachtrijen, maar dit blijkt een minderheid te zijn in vergelijking met de talloze initiatieven die burgers ondernemen om elkaar en de lokale economie te ondersteunen.

Hulpplatform voor burenhulp #OnzeGemeenteHelpt

GiveaDay.be is een platform om vrijwilligers en projecten of organisaties met elkaar te matchen. Het is in 2015 opgericht door Bart Wolput naar aanleiding van de vluchtelingencrisis. De website was oorspronkelijk gebouwd voor impactdagen en impactweken van scholen, universiteiten, buurten en bedrijven. Maar tijdens de corona crisis wordt het platform ter beschikking gesteld voor het organiseren van de hulp in de buurt, organisatie of gemeente.

Er zijn intussen 170 gemeenten met een eigen lokaal platform, 90.000 mensen hebben die platformen al bekeken en al meer dan 4000 hulpvragen zijn beantwoord

Waardebon voor horecazaken #horecacomeback

Horecacomback.be is een website van een aantal grote voedingsbedrijven waar je een waardebon kan kopen van een horecazaak die je dan later kan gaan gebruiken. Doel is om mensen de kans te geven om hun favoriete horecazaak financiëel te steunen.

En PRO Limburg roept op haar facebookpagina op om er de restaurants te rapporteren die overgeschakeld zijn op afhaalmaaltijden.

Veilig naar de supermarkt met app

Een bedrijf uit Deinze ontwikkelde de gratis app "Shop Safe" die mensen waarschuwt voor lange files aan de supermarkt. De app toont ook welke producten uitverkocht zijn. Zo kan je wachtrijen en een groter risico op besmetting ontlopen.

“Ik zag op sociale media berichten heel wat foto's van lege winkelrekken opduiken de voorbije weken”, vertelt bedenker Bart Muskala bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het bracht me op het idee om een app te ontwikkelen om daar iets aan te doen. Zo is Shop Safe ontstaan.”

Deel dit bericht: