blog

Zwitsers verbieden homohaat en -discriminatie per referendum

Zwitserland heeft zondag in een referendum ingestemd met een wet die het strafbaar maakt om iemand te discrimineren op basis van hun seksuele voorkeur of identiteit. 62 procent van de stemmers steunde de wet volgens de eerste resultaten.

Het wordt ook verboden om tegen deze groep haat te zaaien en om diensten te weigeren vanwege de seksuele voorkeur van een klant. De nieuwe wet wordt een uitbreiding van de bestaande anti-discriminatiewetgeving die discriminatie op basis van etniciteit en religie bestrijdt.

De wet werd eind 2018 al aangenomen door het Zwitserse parlement, maar tegenstanders wilden de maatregel via een referendum tegenhouden. Ze haalden genoeg handtekeningen op voor een referendum. Een meerderheid stemde tijdens dit referendum dus ook voor het strafbaar maken van homofobie.

Tegenstanders, waaronder de rechts-populistische partij SVP, beweerden dat mensen uit de lhbti-gemeenschap al genoeg bescherming krijgen en dat de nieuwe wet daardoor overbodig zou zijn. Ook menen ze dat de wet de vrijheid van meningsuiting inperkt. Homofobe commentaren in de besloten kring van vrienden of familie zullen niet vervolgd worden, maar het publiek beledigen of discrimineren wel.

In Zwitserland worden regelmatig referenda gehouden. De uitkomsten daarvan zijn in dat land bindend.

Bronnen : Conseil Fédéral en The Local

Deel dit bericht: